Borsada devre kesici nedir, devre kesme kaç dakika sürer?

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinde gün içerisinde devre kesici çalışabilir. Bu durumda…

Borsada devre kesici nedir, devre kesme kaç dakika sürer?
BİZİ GOOGLE NEWS'TE TAKİP ET Google News ile Takip Et

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde gün içerisinde devre kesici çalışabilir. Bu durumda alım-satımlar durur ve hisse fiyatı devre kesme anındaki fiyatta sabit kalır. Peki, borsada devre kesme ne demek, devre kesme kaç dakika sürer?

Borsa İstanbul’da farklı terim ve ibareler zaman zaman yatırımcıların karşısına çıkıyor. Bu ibarelerden biri de devre kesici. Özellikle borsaya yeni katılan yatırımcılar, devre kesicinin ne olduğu konusunda araştırmalarda bulunuyor. Biz de haberimizde, borsada devre kesme nedir ve ne zaman gerçekleşir? Devre kesme kaç dakika sürer gibi soruların yanıtlarını sizlere aktaracağız.

BORSADA DEVRE KESME NEDİR?

Devre kesici terimi, borsada geçici olarak alım-satımı durduran bir acil durum önlemini ifade eder.

Devre kesici önlemleri, panik satışlarını engellemenin yanı sıra, panik alımların da kontrol altına alınmasını hedefler. Bu tür önlemler, S&P 500 ve BIST 100 gibi geniş piyasa endekslerinin yanı sıra bireysel hisse senetleri için de yaygın olarak uygulanır.

Devre kesici, dünya genelindeki borsalarda fiyatlar belirli önceden belirlenmiş seviyelere ulaştığında otomatik olarak alım-satımı durdurarak çalışan geçici tedbirlerdir.

BORSADA DEVRE KESME NE KADAR SÜRER?

Bir hissenin, gün içerisinde ani ve sert düşüş göstermesinin ardından o hisse için ‘devre kesici’ çalışır. Devre kesme işlemi 15 dakika sürer. Daha sonra hisse yeniden alım-satım için aktif edilir. Bu durumda da o devre kesme işlemine tabii tutulan hisse senedinde yeniden işle m yapılabilir.

Bakmadan Geçme