Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu ne demek?

Borsa yatırımcıları, zaman zaman duyurulan 'Borsada işlem gören tipe dönüşüm' kavramının ne olduğu merak ediyor. Biz de bu haberimizde, bu kavramı ele alacağız. Borsada işlem gören tipe dönüşüm ne demek, hisseyi nasıl etkiler? İşte detaylar!

Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu ne demek?
BİZİ GOOGLE NEWS'TE TAKİP ET Google News ile Takip Et

Borsa İstanbul'da özellikle pandemi döneminin ardından yatırımcı sayısı bir hayli artmış durumda. Borsada yatırımcı sayısının artması, borsa kavramlarını öğrenmek isteyen kitle sayısının artışında da önemli rol oynuyor.

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, sık sık Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklamalarda bulunuyor. Yapılan açıklamalardan biri de 'borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu' kavramına sahip paylaşımlar.

Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu ne demek?

Fotoğraf: Pexels

Birçok yatırımcı, 'borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu' kavramının ne anlama geldiğini internet üzerinde araştırıyor. Gelin, bu yazımızda yatırımcıları yakından ilgilendiren ve hisse senetlerinin fiyat hareketlerini de etkileyebilecek bu kavramı öğrenelim.

BORSADA İŞLEM GÖREN TİP DÖNÜŞÜM NE DEMEK?

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin, belli oranda hisse senetleri halka açıktır. Şirketler ve şirketlerin ana ortakları, genellikle hisse senetlerinin tamamını halka açmaz. Halka açık olmayan hisse senetleri ise ya ortakların kendilerinde ya da şirkettedir.

Ancak bazen şirket ya da ana ortaklar, borsada işlem görmeyen hisse senetlerini satmak isteyebilir. Bu durumda hissesini borsada satmak isteyen ortaklar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'na başvuruda bulunur. SPK, bu başvuruya onay verdiği takdirde o hisse senetlerinin borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapılır. Sonuçta, borsada işlem görmeyen hisseler artık işlem gören tipe dönüşecektir.

BORSADA İŞLEM GÖREN TİPE DÖNÜŞÜM DUYURUSU NEDEN YAPILIR?

Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu, sık sık Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda gördüğümüz duyurulardan biridir. Şirketin hisse senetleri değerlenmiş ve şirket ortağı bu durumu kendi lehine çevirerek hisselerini nakite çevirmek isteyebilir. Şirket ya da ortakların nakite ihtiyacı olabilir ve bu durumda da hisselerini borsada işlem gören tipe çevirmek isteyebilir.

Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu ne demek?

Fotoğraf: Pexels

BORSADA İŞLEM GÖREN TİPE DÖNÜŞÜM HİSSEYİ NASIL ETKİLER?

Borsada işlem gören hisse senedi sayısının artacağı anlamına gelir. Dolayısı ile şirketin halka açıklık oranı (fiili dolaşım oranı) da artacaktır.

Biz bu yazımızda, Yeo Teknoloji (YEOTK) hisseleri üzerinden örnek vererek devam edelim. Örneğin; 21 Mayıs 2024 tarihinde Yeo Teknoloji'nin sermayesi 96.000.000 TL'dir ve şirketin fiili dolaşım oranı ise %36,30'dur. Bu durumda şirketin halka açık hisse senedi sayısı 34.848.000 adettir. Yani Yeo Teknoloji'nin 34.848.000 lotu borsada işlem görmektedir.

Yeo Teknoloji'nin herhangi bir ortağının 100.000 adet lotu borsada işlem gören tipe çevirdiğini düşünelim. Bu durumda şirketin borsada işlem gören lot sayısı 34.948.000 olacaktır. Şirketin halka açıklık oranı da %36,30'dan %36,40'a yükselir.

Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusunun hisse üzerindeki etkisi, döneme ve şirkete göre değişir. Şayet borsada ralli dönemi var ise, bu işlem hisse senetlerini olumsuz etkilemeyebilir. Ancak, ayı sezonunda böyle bir dönüşüm yapılması, artan lot miktarından dolayı hisseleri olumsuz etkileyebilir. 

Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu ne demek?

Fotoğraf: Pexels


YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Bakmadan Geçme