SASA 1,4 milyar dolarlık rekor yatırımda gün sayıyor!

Türkiye'nin ve Borsa İstanbul'un önde gelen şirketlerinden SASA Polyester, 1,4 milyar dolarlık…

SASA 1,4 milyar dolarlık rekor yatırımda gün sayıyor!
BİZİ GOOGLE NEWS'TE TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin ve Borsa İstanbul’un önde gelen şirketlerinden SASA Polyester, 1,4 milyar dolarlık yatırım için gün sayıyor. Şirket, PTA üretim tesisinde sona yaklaşıyor. SASA Polyester, bu dev yatırımla birlikte PTA adlı hammaddede dışa bağımlılığı bitirecek. Peki, projede son durum ne? İşte detaylar!

Son yılların borsadaki en popüler şirketlerinden biri olan SASA Polyester, dev bir yatırıma imza atıyor. Şirket, Adana‘da bulunan mevcut üretim tesisinin güneyinde yer alan kendisine ait toplam 375 dönümlük alana PTA üretim tesisi inşa ediyor.

SASA Polyester, bu proje kapsamında yıllık 1.750.000 ton PTA üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Türkiye’de 2023 yılı itibariyle PTA üretimi 105 kiloton/yıl, tüketimi ise 1,7 milyon ton/yıl olarak kayıtlara geçti.

Dünyada PTA üretimi gerçekleştiren lider ülke ise Çin. Dünyada yıllık üretim ise 109 milyon ton/ yıl.

SASA Polyester tarafından üretilen PTA’nın tamamının, şirketin kendi polyester üretimi için tüketilmesi hedefleniyor. Öte yandan ihtiyaç fazlası PTA’nın satışı da söz konusu olabilecek.

YILLIK 200-250 MİLYON DOLAR FAVÖK KATKISI BEKLENİYOR!

SASA‘nın dev yatırımı hakkında resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre; şirket PTA üretiminden yıllık 200-250 milyon dolar FAVÖK (Faiz, amortisman, vergi öncesi kâr) katkısı beklentisi içerisinde.

YATIRIMDA SON DURUM!

PTA üretim tesisi inşaat aşamasında 6000-6500 dolaylarında çalışan mevcut. SASA, işletme aşamasında ise 430 personelin çalışacağını belirtiyor. Öte yandan hali hazırda çalışmaya başlayan personel sayısı ise 230 olarak belirtiliyor.

%25 ÖZKAYNAK, %75 BORÇ

SASA Polyester, bu yatırımı %25 özkaynak, %75 ise borç ile devam ettiriyor. Kullanılan borcun detayları ise şu şekilde:

2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli ECA kredisi ve 7-9 yıl vadeli diğer yatırım kredileri.

TESİSİN DEVREYE ALINMASI

SASA Polyester’den tesisin devreye alınması konusunda açıklaması ise şu şekilde:

“Projenin tamamlanmasına ilişkin sorumluluk İspanyol Técnicas Reunidas firmasına aittir. Bununla birlikte Şirketimiz, ülkemize ve ekonomimize üretim, istihdam, ihracat ve dış denge başta olmak üzere her anlamda çok ciddi katkı sağlayacak olan bu projenin en kısa sürede devreye alınması için her zaman olduğu gibi en yüksek gayreti göstermekte ve çalışmalarını büyük bir özveriyle devam ettirmektedir. Elimizdeki en güncel bilgiye göre üretimin 2024 yılının ikinci yarısında başlaması öngörülmektedir. PTA projesinin önemine binaen, projenin gelişimi Kamuyu Aydınlatma Platformu ve SASA web sitesi kanallarından kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Tesisin yardımcı ünitelerinden Yangın Suyu Sistemi, Eylül 2023 itibarıyla tamamlanmıştır. Soğutma Kulesi, Hava Ünitesi ile Azot Üretim ve Sıvı Depolama Ünitesi, Ekim 2023 itibarıyla tamamlanmıştır.”


YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.


Bakmadan Geçme