Yeni borsa yatırımcılarının yaptığı 5 büyük yanlış!

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ancak borsaya yeni giren…

Yeni borsa yatırımcılarının yaptığı 5 büyük yanlış!
BİZİ GOOGLE NEWS'TE TAKİP ET Google News ile Takip Et

Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ancak borsaya yeni giren yatırımcıların birçoğu bazı hatalara düşebiliyor. Biz de bu makalemizde, borsanın işleyişini bilmeden yatırımcı olma kararı alanların yaptığı 5 büyük yanlışı sizler için derledik. İşte borsaya yeni girenlerin yapmaması gereken o davranışlar!

Son zamanlarda Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı artışı devam ederken, atılan yanlış adımlar da beraberinde geliyor. Eğer siz de yeni borsa yatırımcısı olduysanız bu adımlara dikkat etmelisiniz!

1- KATLAMIŞ HİSSELERE TARİHİ ZİRVE FİYATLARINDAN KATILMAK

Borsa İstanbul’da bazı hisse senetleri, tarihi zirve fiyatlarına yükseliyor. Bu durumda yükselişi ile yatırımcıları cezbeden hisse senetleri, aynı zamanda yeni yatırımcıları da çekebiliyor. Borsaya yeni giren yatırımcılar, örneğin kısa zamanda 3’e-5’e katlamış hisse senetlerine para aktararak giriş yapıyor. Yükselişiyle doygunluğa ulaşan bu hisse senedinde kâr satışları da beraberinde geliyor ve sert düşüşler görülebiliyor. Hisseye tepeden giren yeni yatırımcılar, bu durumda hüsrana uğrayabiliyor.

Haber

2- SOSYAL MEDYADA TAVSİYELERE UYMAK

Yeni yatırımcı olan borsacılar, genellikle şirketleri ve hisse senetlerini tanımadığı için arayış içerisinde oluyor. Bu durumda da özellikle sosyal medya platformlarında takipçisi yüksek olan hesapları takip etmeye başlıyor. Bazı borsa yatırımcıları, o hesap sahipleri hangi hisse senedini önerse anında alış gerçekleştirebiliyor. Ancak yatırımın, tüyo ile değil şirketleri tanıyarak yapılması gerektiğini unutmamak gerekir!

Haber

3- SABIRSIZ DAVRANMAK

Borsada bir şirketin hisse senedini alma kararı veren bazı yatırımcılar, doğru hissede karar kılsa da sabırsız davranışlar sergileyebiliyor. Hisse senedini ucuz fiyattan alan yatırımcı, hissenin %5 ya da %10’luk bir yükselişiyle tatminkâr davranıp ‘ortaklık’tan çıkabiliyor. Hisseye yatırım yapmak, şirket ortak olmaktır. Reel hayatta ortak olduğunuz bir şirketin ortaklığından 1-2 gün sonra vazgeçer misiniz? Elbette hayır! Eğer beklentileriniz var ise o şirket zarar etse bile bir müddet sabreder ve kâr etmeyi beklersiniz. Borsada da durum bundan farksızdır. Alırken de satarken de sabırlı olmak gerekir.

Haber

4- TÜM PARAYI BORSAYA YATIRMAK

Borsaya yeni giren yatırımcıların sık yaptığı hatalardan biri de elindeki tüm parayı bu enstrümana yatırmaktır. Halbuki borsaya kısa vadede ihtiyaç olmayan (yatırımlık) para ile girilir. Örneğin ödemeniz gereken bir kalem var. Bu ev kirası, fatura ya da kredi kartı borcu olabilir. Buraya ayırdığınız para ile borsaya girip kısa vadede kâr etmek akıllıca bir fikir değil elbette. Ya, yatırdığınız para o gün %10-15 kaybederse. İşte o zaman tehlike çanları çalmaya başlar. Yani borsaya, 2-3 ay sonra bile ihtiyacınız olmayacak para ile giriş yapmalısınız!

Haber

5- DUYGUSAL DAVRANMAK

Borsa İstanbul’da bazen gün içerisinde sert düşüşler görülebilir. Ancak gün bitiminde o görüntüden uzak bir kapanış geldiği de onlarca kez görülmüştür ve bundan sonra da görülecektir. Yani duygular sizi esir almamalı. Gün içerisindeki düşüşlerden ve psikolojik davranışlardan uzak durmalısınız. Haber akışlarına ve genel düşüş pozisyonlarına kapılırsanız, duygusal davranarak elinizdeki değerli varlıkları başkalarına kaptırabilirsiniz. Her zaman değil ancak bazı durumlarda, borsada ‘silkeleme’ dediğimiz olay yaşanır. Borsaya düşüş havası verilerek yatırımcıların ellerindeki varlıkları satması sağlanmak istenir. Bu durumda tuzağa düşmek sizi de zarara uğratabilir. Bu sebeple de uzun vadeli yatırım, günlük akışlardan uzak durmak her zaman daha kazançlı olmuştur.

Haber

Makalemizi buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Siz de yorumlar bölümünde, yaşadığınız hata deneyimlerini diğer yatırımcılarla paylaşabilirsiniz.

Ahmet Sarıkuş / Halka Arz Hisseler


YASAL UYARI: Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.


Bakmadan Geçme