Halka arz furyası eski günlerine döner mi?

Son halka arzların beklenen performanstan uzak kalması yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor. Özellikle 2021, 2022 ve 2023 yılının ilk halka arzlarına göre yeni halka arzların yükselişte sığ kalmasının nedenleri neler? Halka arz furyası eski günlerine döner mi? Halka Arz Hisseler olarak sizler için değerlendirdik!

Halka arz furyası eski günlerine döner mi?
BİZİ GOOGLE NEWS'TE TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020 yılının sonlarında başlayan halka arz furyası, o tarihten bu yana büyüyerek günümüze kadar geldi. Son 3 yılda halka arz edilen şirketler, özellikle uzun vade yatırımcılara ciddi kazanç sağladı. Yeo Teknoloji, Mia Teknoloji, İmaş Makina, Çan2 Termik, Penta Teknoloji, Oncosem Onkolojik Sistemler, Girişim Elektrik, Astor Enerji gibi daha birçok şirketin hisse senedi halka arz sonrası yükselişleri ile yeni yatırımcıların da borsaya katılmasına vesile oldu.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME!
100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ HEMEN GÖR!
(Ücretsiz BORSA Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)

Bu ve bunun gibi şirketlerin halka arz sonrası sert yükselişi, son halka arzlarda görülememeye başladı. Son halka arzlardan Sur Tatil Evleri GYO, Mega Metal, Çates Elektrik, Batı Ege GYO, Kuzey Boru gibi hisseler, yatırımcıların beklentilerinden oldukça uzak kaldı. Peki bu furya bitti mi? Halka arzlar beklenen günlerine geri dönecek mi?

HALKA ARZLAR NEDEN ERKEN DÜŞÜYOR?

Halka arz olan şirketlere olan ilgi, son zamanlarda çok ciddi artış gösterdi. Halka arzlara talep gönderen yatırımcı sayısının çok yüksek olması, hisselerin tavan serisini erken bozmasında bir etken olarak gösterilebilir.

Geçmişte de aynı durumlar birkaç kez yaşanmıştı. Özellikle 2021 Mayıs ayında gerçekleşen halka arzlarda da yatırımcı sayısı, o tarihin geçmişine göre ciddi oranda artmış, bu durum da yeni halka arzların erken düşüş göstermesini beraberinde getirmişti. Ancak daha sonra Penta Teknoloji ve Çan2 Termik gibi halka arzların, erken düşüş göstermesinin ardından sert yükselişi, bireysel yatırımcıların sonraki halka arzlarda hisseleri hemen satmamasına vesile olmuştu.

2023'TE DE AYNI DURUM YAŞANDI

2023 yılı Mayıs ayında halka arz edilen Kayseri Şeker ve CW Enerji hisselerinde de erken düşüşler görülmüştü. Ancak bu iki şirketin hisseleri de daha sonra borsadaki ralliye katılmış ve halka arza katılan ve hisselerini ilk 3 gün satan bireysel yatırımcıları pişman etmişti. 

BORSADAKİ GENEL DÜŞÜŞ

Borsa İstanbul'da bilindiği üzere genel bir düşüş hakim. 8.562 seviyesini gören endeks, şu sıralar 7.500-7.900 arasında gidip geliyor. Endeksteki %1-3 arası düşüşler, hisseleri daha büyük oranda etkiliyor. Birçok hissenin kırmızı renkte görülmesi, yatırımcıları endişelendirerek halka arz hisseleri satmalarına vesile oluyor.

HALKA ARZLAR ESKİ GÜNLERİNE DÖNER Mİ?

Yeni halka arz hisselerin eski günlerine dönmesi için bireysel yatırımcıların borsa hakkındaki bilgisinin artması gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Bilindiği üzere bireysel yatırımcılara eşit ya da tamamen eşit dağıtım halka arzlarda, halka arz edilen lotların büyük çoğunluğu yine bireysel yatırımcılarda bulunuyor. Hisselerini erkenden satan bireysel yatırımcılar, lotların büyük çoğunluğunu elinde bulundurması sebebiyle düşüşün en büyük kar topu etkisini sağlıyor.


YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Bakmadan Geçme